четврток, 6 ноември 2008

Лесна му земја на Студент ФМ

Се собравме сите тука да му оддадеме последна почит на Студент ФМ. Почивај во мир...
Ректоратот поддржан од Студентскиот Сојуз неодамна му стави клуч на Студентското радио, и им покажа на студентите дека нивната слобода на изразување не е толку важна.

Од ректоратот викаат дека го затвориле радиото пошто им фалеле парички. Универзитетот оваа година не беше лишен од партиципација и не е западнат во некаква финансиска криза. Каде исчезнале тие пари? Зошто УКИМ не може да одвои минимален дел од буџетот (неколку илјади евра) за нешто од толкаво значење за студентите?

Универзитетско радио е една прекрасна работа што постои во демократските земји. Тоа служи за студентите да ги слушнат новостите на универзитетот, да си ги кажат маките и да се опуштат со добро музиче додека учат.
Затворањето на Студент ФМ е негирање на слободата на изразување на студентите.

За да биде трагедијата поголема, Студент ФМ беше единственото место на универзитетот каде студентите од Електро и новинарите можea практично да работат и да си го научат занаетот.
Што е следно? Ќе ја укинат сцената на ФДУ? Ќе ги затворат салите на ДИФ?
Затворањето на Студент ФМ значи намалување на квалитетот на образованието.

Главната цел на студентските претставници е да се борат за подобро образование и слобода на студентско изразување. Сепак тие (студентскиот сојуз) го поддржаа ректоратот во затворањето на радиото.

Претседателот на студентскиот сојуз (инаку верен читател на блогов) изјави:
"Причина за тоа е заради тоа што се избега од концептот заради кој беше отворено радиото и таму се случуваат некои работи кои се вон студентско однесување."

• Радиото е одобрено од советот за радиодифузија.
• Уредникот е професор на Правниот факултет, а заменик уредникот е професионален новинар.
• Вработените се професионално истакнати и академски одликувани студенти кои својата работна задача ја извршуваа најпрофесионално и најодговорно, под надзор на уредниците и советот за радиодифузија.
• Радиото успеваше со неколку илјади евра годишно и со застарена и несоодветна опрема да понуди 24 часовна непрекината програма (со говорни емисии од 08 до 20 секој работен ден) – Комерцијалните радија го прават тоа со десет пати поголем буџет и неспоредливо поголеми технички капацитети!
• Радиото претставува единствениот медиум којшто известува за сите пост-дипломски студии, размени на студенти и достапни стипендии за студентите на УКИМ (можеби ова не му одговара на некој?!)
• Програмата се состои од интервјуа со декани и професори (веројатно тие се оние кои се однесувале нестудентски), културно музички емисии, дебати и вести од факултетот.

Но сепак има надеж! Претседателот на сојузот изјави:
"Студентското радио ќе почне со работа за најмалку месец дена со нова програма и нова структура комплетно“

Значи фраериве од сојуз сакаат да го реактивираат радиото за кое ректоратот тврди дека нема пари. Разликата од Студент ФМ е што ќе има нова структура (луѓе) и нова програма.
Слушателите и советот за радиодифузија немаа проблеми со програмата, а сојузот не е тој што треба да каже што е добра програма. Од изјавата за реактивирање се гледа дека пари има. Значи останува "структурата". Студентското радио беше затворено за сојузот да стави свои луѓе, да ја контролира содржината и да ги контролира студентите.

Заклучок: Сојузот го поддржаа затворањето на последниот вистински студентски медиум за да отвори уште една берберница и да го забрза процесот на стрижење.

Дополнително читање:
http://www.kurir.com.mk/index.php/vesti/makedonija/5612-univer-radio-pod-kluc
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=43104&kategorija=1
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=99522

44 коментари:

Анонимен рече...

Samoil killed the radio star!

Анонимен рече...

Закон слика сте одбрале за темата. Навистина штета за кадарот од радиото и за студентите што останале без реална пракса наспроти мочаните лабораториски вежби на факс. Ај да правиме ново радио - `Радио Слободна Студентарија!` :)

Анонимен рече...

posle kratok minuta molk za studentskoto radio...

ama stvarno ne mi e gajle dali go zatvoril Samoil, ili koj i da e od one po maticni sojuzi ili kako i da se vikate...

alooo... i da resi rektoratot da go zatvori... vie ... site ... zaedno ... treba da go branite ... i ako ne mozete sami ... da barate poddrska od site studenti.... od site profesori... od site novinari... a ne da mi solite pamet kakva bila programata... i da go reotvorite po svoj terk... studentite imaa eden medium kade mozea za razmisluvaat glasno (i onak siet drugi gi zabole za studentski problemi)... e sega umre i toa... a Samco tolku mavtase so taa programata u 100 cekori deka ke go zazivee studentskoto radio...

ama problemot e eden:
ne mu e galje za studentite... gajle mu e za fotelja ... kako sto im bese gajle i na Stambolieva i na Kapa i an Petrovski i na site od nivnata fela ...

ama ne se krivi ni oni... kriv e glupiot sistem ... koj dozvoluva partiski vojnici da se borat za vlast ... i koj dozvoluva edna budala da ima mokj da odlucuva ...

i krivi sme site nie... so ne ja barame slobodata na zdruzuvanje ... tuku prinudno dozvoluvame da sme clenki na edna anticka organizacija, pardon covek-organizacija od anticki sistem... koja e ( i bila )...
KONTROLIRANA !!!

Анонимен рече...

Najstrasno e sto vo nasata drzava Rektoratot i organizacijata na studentite rabotat zaedno. Tie po prirodata na nestata treba da bidat kontradiktorni institucii, ednite gi formiraat uslovite na studirabje, a drugite se tuka za da gi zastapuvaat studentite i da interveniraat koga se naruseni nivnite prava. Samonareceniot studentski parlament prekjute na odlukata na Rektoratot da se zatvori edinstveniot studentski medium, vo era vo koja slobodata na mediumite i izrazuvanjeto se merilo za demokratijata vo edno opstestvo.
Megjutoa ne e vinovna samo studentskata organizacija, nie studentite sme nezainteresirana, letargicna, servilna masa koja dozvoluva da bide strizena. Samo zboruvame, a nisto ne prezemame i da se prevzeme nekoja akcija site se povlekuvame poradi strav toa da nema reperkusii vrz naseto lezerno studiranje. Nas ni e portebna STUDENTSKA REVOLUCIJA, da dokazeme deka zasuzuvame da se nareceme studenti vo smisla na progresivna mlada sila koja ima idei i sila da go promeni svetot. I ne zaboravajte NIV NAJVEKE IM ODGOVARA NIE NISTO DA NE PRAVIME, sekoja drzava posakuva da ima studenti kako nas

Анонимен рече...

epa izgleda deka e vreme za revolucija ...

Анонимен рече...

АЈДЕ! Верувам во оваа сила зошто е оправдана и аргументирана...

The Goddess рече...

Oooo pa vie ste imale radio... :)
Kako prvo, jas sum student na bitolskiot univerzitet, i navistina prv pat slisam deka imalo nesto takvo kako studentsko radio, sto e navistina super. Sega zalosno e sto e zatvoreno i ne navleguvam vo pricinite za toa, bidejki ne ni znam sto se slucuva tamu.
Kako vtoro, ako e uteha, eve na pr. mojot smer "INFORMATIKA i tehniko obrazovanie" nema web strana. Odnosno ima kolku da se ima ;). Sto znaci nema pr. forum, oglasna tabla, rezultati od ispiti i sl... ama bas nisto.
Zatoa decki, krevajte revolucii, krsete ako treba ama ne go davajte ;)
Pozdrav

acid fake рече...

Драги колеги и студентска интелектуала,

Случајот е проблематичен од неколку аспекти. А најголемиот проблем е што ова не се случува прв пат. Веќе еден медиум за слободно изразување на студентите, пред 4-5 години е згаснат! Сигурно сте помлади и не се ни сеќавате на него, а се работи за најсериозното, најбитното и најстарото гласило на студентите списанието Студентски збор. Зашто најбитно? Затоа што студенти и студентска интелектуала нема без свое гласило! Претпоставувам никаде во светот. Списане во кое пишуваа студенти кој имаа нешто да кажат, во кое пишуваа луѓе кој денес станале нешто на сцената и каде имаше извонредни текстови. Впрочем затоа и служи еден медиум, за изразување доколку некој има нешто да каже. Меѓутоа во еден момент после 55 години постоење, и прилично успешна од некој аспекти работа, без никаква најава тоа списание спонтано исчезна. Без никакво навестување, без никаква реакција, иако за него секој студент еднаш годишно, кога ја запишува новата година на студии, плаќаше 200 денари на жиро сметката на факултетот (дури и по згаснувањето на медиумот). Сепак некој сметал дека студентско гласило не е потребно или не треба да постои.
Каква ќе биде студентската младина доколку нема каде да се изрази и каде да го искаже својот став? Секако ќе молчи и ќе ги преќутува проблемите, што на некого евидентно му одговара. Нема каде да го искаже својот став, нема каде да се пожали за лошите услови во студентскте домови, каде да го искаже совјот став за партиципацијата и комерцијализирањето на студиите, за лошиот однос на професорите и негрижата на универзитетот за потребите на студентите, едноставно воопшто каде да се искаже младешкиот револт. Поврторно да нагласиме, се тоа на некого му одговара.
Во претходната колумна е потенцирана изјавата дека радиото е затворено поради немање средства, а потоа сето тоа е демантирано со ставот дека сепак радиото ќе се отвори. Јасно е дека оние кој стојат позади ова сметаат дека студентите се приглупи, дека нема да реагираат, што е донекаде точно, а точно е и дека не се доволно заинтересирани (или пак мотивирани), но неможе секој од нив да е толку глупав како тие сметаат. Јасно е исто така која е другата причина зашто не се дозволува слободно мислење. Да цитирам реченица од колумната: Студентското радио беше затворено за сојузот да стави свои луѓе, да ја контролира содржината и да ги контролира студентите.
Сликава ни изгледа некако позната. Можеби е истата со генералната слика во државата. Меѓутоа каде се врбуваат најпослушните поданици на партиите? Секако меѓу сеуште недооформената амофна студентска маса, која очајно се бори да стигне до смрдлива соба во некој од студентските домови, очајно се бори да преживее плаќајќи партиципација или да ископира книги. Студентска интелектуала во македонија нема, има студентска провинцијала!!! Која очајно се бори да стигне до смрдлива соба во некој од судентските домови преку партиска книшка или пак се бори да се бутне во некој од студентските организации од каде ќе ја продолжи својата кариера во некоја од реномираните партии во државата. Тоа не само што не ми личи, туку нималку не потсетува на студентската интелектуала од западните земји која ревносно се бори за своите права (иако има исполнето многу повеќе услови од овдешната), или пак да земеме конкретен и близок пример, на белградските студенти кои пред 1 месец протестираа на Белградскиот универзитет. Разликата е и повеќе од јасна. Каква држава, такви студенти. какви студенти, таква држава. Прашањето е само кога ќе се прекине овој маѓепсан круг? Најверојатно кога ќе согледаат дека меѓу студентите има некој кој размислува, и наместо да се покори на одлуките кој одат само во нивен прилог, дава и отпор.
Покрај грижата за студентските права, од друга страна и како радио активист, искрено сум загрижен поради затварањето на овој медиум. Сметав дека ова радио иако сеуште на самиот почеток, концепциски и музички нестабилен, можеби сеуште со слаба политика имаше сериозен потенцијал да се развие во сериозно студентско гласило, како што беше и Студентски збор. Тој студентски медиум згасна без никаква реакција, не треба да се дозволи историјата да се повтори поради нечии лични интереси.
Меѓутоа случајот со едно друго, исто така државно радио, потврдува дека отпорот не е залуден. Музичкото радио Канал 103 се најде во иста ситуација и по доволно силен отпор радиото, зачудувачки за наши услови, беше вратено! Сепак сериозниот обид за отпор може да вроди со резултат и е поттик за понатамошна борба. Можеби споредбата е нееднаква, поради тоа што студентското радио беше на самиот почеток (изземајќи ја неговата претходна инкарнација која исто така мистериозно згасна), немаше доволно изградена и компактна екипа и немаше доволно публика... Но, сепак, има доволно студенти кој треба да застанат во поддршка на случајот, воедно и во заштитата на своите права!
Студенти разбудетесе! Времето поминува, а за 5-6 години нема да бидете студенти. Тоа незначи дека треба да чекаме тоа време да помине во било какви услови и на следните генерации да им го оставиме наследството во кое живееме ние, и тоа поради нашата индолентност. Да не дозволиме да бидеме манипулирани од нивните небулози и лични користи. Да не дозволуваме НАШИТЕ студентски гласила да бидат затварани, а ние замолчувани, додека НИВНИТЕ деца студираат во страство (вистинит случај со врхушките на еден од овие медиуми). Да не дозволиме со носталгија да се сеќаваме за работата на и во овие медиуми, туку директно да учествуваме во нивната надградба и развој. Да се сеќаваме за продуктивните денови на нашите студии, а не са репресијата и нашиот молк.
Кога се наоколу е потиштено, кога реално нема никаква сцена, кога никаде нема реакции за ништо што не засега, закучокот е евидентен. Доколку и понатака е потребен заклучок: студентско гласило мора да постои, а ние нема да бидеме замолчени!

Анонимен рече...

ako sega ne reagirame... utre ke im objasnuvame na nekoi novi studenti deka nekogas tamu postoelo studentsko radio... kako sto sega mnogumina za prv pat doznavaat deka postoel Studentski zbor...

Анонимен рече...

Пред се ние сме само формално кажано студенти, да ни ги соберат парите и толку, без свој медиум (за кој плакаме), без сопствен глас во општеството кој би требало сериозно да ги замислува водечките луге од сите сфери во државава.Е арно ама од сето тоа ние немаме ништо, претседател на сојуз на студенти партиски поттрчко на владејачката партија, претседатели на ограноци синови на професори... така не ја бива... а и сите се плашат што е и нормално нема кој да ги застапи сите се лупаат во гради ајде протест, ајде ова ајде она, и на крај од 1000 студенти ке излезат 100 од тие сто 80 по пат ке се премислат уште 10ина исто така и накрај ке останат 2-3 храбри младичи со револуциноерен дух во себе исчистени од партиски газолижења што ке си имаат проблеми и ке бидат покажувани со прст, што во крајна истанца и нема на кого да бидат преставници пошто само тие ке останат... добра е политикава што се применува врз студентиве :раздели па владеј...
Кога имало студентско движење во Македонија? НИКОГАШ оној филип петровски нешто се занесува а тој е дефиниција за партиски поттрчко...
Капацитет се има ама храброст да се оди до крај...

Анонимен рече...

Преку провербијалниот полов орган ми е од партиски лингури и смешни друштвенца на малоумни полтрони како трулиот сојуз кои мислат дека се способни (уште полошо - дека имаат право!) да го претставуваат студентското движење на способни и професионални интелектуалци кои прават конструктивни и корисни работи какви што беа СтудентФМ, Студентски Збор итн...

Студенти! дигнете малце глава и тргнете го овој `орган на власт` кој со тек на време се претвори во тумор - израсток на целото корумпирано партиско срање кои ни се случува веќе 18 години. Тумор на власт. ХЕМОТЕРАПИЈА!

Изнервиран сум. Сакам студентско радио. Сакам студентски весник. Сакам транспарентни, интелегентни и одговорни претставници на студентите. Сакам студентско движење кое ја има силата да менува корумпирани професори, министри и ректори. Сакам студентско движење кое е вистински одраз на моќта и капацитетот на студентите.

Знаете кај да си ги пикнете турбо-фолк журките, ракомет турнирите и гратисите за Б2!

Анонимен рече...

e i jas sakam takvo studentsko dvizenje... ama takvo studentsko dvizenje nema da ima dodeka mokjta ekoncentrirana vo eden covek, vo edna glupa podanicka organizacija kakva sto odsekogas bila i ke bide SSUKM... i neka ne go vregjaat imeto Studentski parlament... gi molam... stuidentski parlament znaci zastapenost na razlicni grupi na studenti, fomralni ili neformalni studentski organizicii...

najsoodvetno bi go ilustrirala ako go citiram segasniot Vice-premier za evrointegracii Ivica Bocevski:

"Голема е разликата помеѓу западните кампуси каде што студентската популација е кошница во која вријат политичките и цивилните иницијативи. Таму ќе сретнете студенти - анархисти, нацисти, троцкисти, маоисти, националисти, либерали, либертаријанци, зелени, монархисти, републиканци, комунисти, десничари, левичари, фашисти, националисти, растафаријанци, неовизантијци, клерикалци, христијански социјалисти, демократи, неоготичари, муслимански радикали, радикални атеисти, проглобалисти, антиглобалисти, групи за поддршка на правата на животните, феминисти и така натаму, како дебатираат, пишуваат петиции, протестираат, лобираат и се' друго. "

Povekje za tematikata vo negovata kolumna: Studentsko budenje http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=70032A00FCB3AB4A9A4FF4AA53B03165

poentata mi e deka studentskoto dvizenje bara pluralizam i demokratija po sekoja cena...

P.S. za na Filip protestite nesakam da komentiram... najcrnata tocka vo studentskoto dvizenje... nacionalnisticki naracani protesti... na koi bea izmanipulirani iljadnici studenti i srednoskolci ...

a Smoil po negovite stapki ko so gledam ( mavtase i on pred Grcka ambasada samo so trojca lugje ). Da ne bidam pogresno razbrana... go pocituvam negovoto pravo da bide nacionalis i da stava sliki na Golema MAkedonija na svojot profil na fecebook (kolku i da go preziram toa)... ama stvarno ne dolikuva javno da nastapuva i zaedn so Milenko da objasnuva za toa deka Grckata istorija e izmislica na Zapadna Evropa, a NATO i EU ne mrazat i se greaota..
moze da se vozdrzi od vakvi prasanja posto malku me navreduva koga protestira za sve i svasta sam a od imeto na 36 000... a od druga strana za kupot studentski problemi koi direkno me zasegat nikad ne prozborel...

Анонимен рече...

А зошто кога сме сите против ,актите и одлуките на студенскиот сојуз и ректоратот, не му покажеме малце заби... зошто не се организира мал мировен протест, или било што кое ке предизвика некаква акција , да се достигне моментот кога студентите ке се осетат колку во стварност се важни. And the truth is, there is something terribly wrong with this country, isn't there?

Анонимен рече...

Се во свое време...

Анонимен рече...

Well certainly there are those more responsible than others, and they will be held accountable, but again truth be told, if you’re looking for the guilty, you need only look into a mirror.

Анонимен рече...

ја прочита некој изјавата на Велимир Стојковски за Дневник:

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=575969FF5428854984B1C9FD9163DC9C


Какви се не глупости и смешни невистини се кажани тука - мислам дека заслужуваат посебен натпис, пробајте само некако да ги споите бројките кои ги кажува Стојковски!

Damjan Cvetkov-Dimitrov рече...

Само полека, и смирено, не е толку голема работа, смирено и транквилизирано да си избуткаме што можеме и да не размислуваме за виши сили и метафизички феномени затоа што тие се надвор од нашиот спектар на разбирање. Со акција, нема Македонија, нема Македонски народ, ќе го изгубиме тоа што не прави Македонци, или има повеќе од тоа?

Мора некој да тренира и млада олигархија што ќе биде носена на пиедестал директно во иднината на Македонија, и владеењето со истата, ова е еден вид пракса =)

.аНТИ рече...

Еве еден мој текст за состојбата во која се наоѓа студентската популација. Директен повод за него е укинувањето на студентското радио Јасли на апатијата

Доколку некој овде сака да стори нешто, некаква акција или што и да е - го молам да ми пише за да го поврзам со една група студенти кои се организираат за понатамошни активности. Мојот е-маил е antipunkt(at)yahoo.com

Анонимен рече...

Доколку е потребна било каква поддрска во врска со овој конкретен проблем мегјутоа и за други активности поврзани со правата на студентите (мислам како на правна и стручна, така и на практична), ве молам да ме контактирате на е-маил:

ibogovitelicno@gmail.com

Мирјана Најчевска

Анонимен рече...

Hello
cheap propecia online
It is best to get up slowly and steady yourself first to prevent any fall or injury.
[url=http://goldenoldtimeradio.com/]buy finasteride[/url]
Women or children should not be permitted to handle Finasteride as the skin can absorb it.
http://goldenoldtimeradio.com/ - cheap propecia
Finasteride is available only by prescription from a physician and has proven to be well tolerated in clinical studies.

Анонимен рече...

Приветик! И кстати.. есть cупер мысль по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]малолетки в сперме[/url]
aнекдот для разнообразия :)

Приохдит мужик в публичный дом, снимеат себе девкуу и зщанимается с ней сексом. Тут откуда ни возьмись вламываются менты с облавой. Всех построили в коридоре и ачали дознания:
- Ты кто? Проститутка?
- Нет, что вы! Я массжаист!
- А ты?
- А я деаю педикюр!
Мужик не ывдержитвает и говорит:
- Не, вы только посмотрите на них! Сечйас окажется, что простиитутка тут - я! ! !

Я 6 часов блуждала по стеи, пока не вышела на ваш форум!! Думаю, я здксь останусь надоого!
прошу ппощения за опечатки.... очень маленькая клавиратура у PDA!

Анонимен рече...

Hey,

I'm here online for the kids of Haiti.

I'm here for a non-profit group that is devoted to giving time to
creating oppurtunities for the children in haiti. If anybody wants to give money then this is the place:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They provide kids in Haiti a positive outlook through education.

Please check them out, they're legit.

Anything would be appreciated

Анонимен рече...

http://markonzo.edu advocating conclusionon http://blog.bakililar.az/norvasc/ http://aviary.com/artists/Zyprexa takao http://www.netknowledgenow.com/members/effexor-side-effects.aspx

Анонимен рече...

Hi everyone! I don't know where to begin but hope this site will be useful for me.
Hope to get any assistance from you if I will have any quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

Анонимен рече...

Hello. And Bye.

Анонимен рече...

Howdy

You can watch latest movies for free here:
http://www.freemoviez.biz

The quality is awesome

I hope you liked this information

[URL=http://www.freemoviez.biz][IMG]http://static.thepiratebay.org/img/firefox-22.png[/IMG][/URL]

Анонимен рече...

if you guys exigency to arrest [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra drugstore seeking generic drugs.
you can ascertain drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the managing administrator [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] provenience on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Анонимен рече...

[url=http://bewutore.t35.com/news_638.html]free aussie style slots casinos[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_311.html]online gambling laws and legal authority[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_457.html]cashing online gambling checks[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_270.html]card credit discover gambling online sports[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_483.html]ballys hotel casino las vegas[/url]

Анонимен рече...

[url=http://bidejehi.t35.com/news_717.html]how does online gambling work[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_6.html]gameonline gambling pokerplayer onlinefreeroll[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_34.html]expektpoker onlinegaming gambling bebo[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_368.html]gambling online free download slots[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_192.html]gambling online bonuses[/url]

Анонимен рече...

Make the brute with two backs casinos? check this late-model [url=http://www.realcazinoz.com]online casinos[/url] head and horseplay online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also into our blooming [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and increase the lead authentic folding spondulix !
another different [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] regard is www.ttittancasino.com , for german gamblers, retrieve unrestrained online casino bonus.

Анонимен рече...

Predilection casinos? certify this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] games. commander and abduct up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also discontinuation our untrained [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] manage at http://freecasinogames2010.webs.com and take true tangled cash !
another show-off [url=http://www.ttittancasino.com]casino[/url] spiele machination is www.ttittancasino.com , during german gamblers, arrange manumitted online casino bonus.

Анонимен рече...

Infatuation casinos? verify this juvenile [url=http://www.realcazinoz.com]free casino[/url] games. head and act evasively online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also discontinuation our lately [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] steer at http://freecasinogames2010.webs.com and obtain true to life well distant !
another unsurpassed [url=http://www.ttittancasino.com]casino[/url] spiele neighbourhood is www.ttittancasino.com , in the course of german gamblers, make a mistake in unrestrained online casino bonus.

Анонимен рече...

So I went ahead and splurged -- bought myself a [url=http://www.ordio.com.au/products/Fatman-iTube-452-with-ValveDock.html]Fatman iTube Dock[/url] and I've got to say I am an extremely happy customer. I actually listened to one at a friend's house a few months back and just couldn't get that music out of my head because it really truly surprised me. I searched everywhere for a great deal and finally found it at [url=http://www.ordio.com.au]Ordio[/url] in Westfield Bondi Junction. I rang them first and asked every question I could think of and everything was answered to my satisfaction so I went ahead and made the purchase. Shipping was fast. Everything was perfect. I'm pretty darn happy and I'm playing it right now. Not sure if they ship outside of Australia but you won't be sorry if they do.

Outstanding...

Jax

Анонимен рече...

This is a really good read for me, Must admit that you are one of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative article.

Анонимен рече...

[url=http://www.pi7.ru/zhenskiy-zhurnal/2027-virtualnyy-flirt-razrushaet-realnye-otnosheniya.html ]Мужчина-девственник: подготовка к интиму [/url]
Собиралась с подругой в первый раз полетель в Турцию, уже настроилась, поделилась с друзьями-знакомыми и они в один голос твердят, что меня там украдут или же буду "русской Наташей" Кто отдыхал в Турции, не могли бы вы поделиться как там действительно?

Анонимен рече...

[url=http://www.pi7.ru/foto/1526-svezhie-foto-prikoly-20-foto.html ]Я стала выглядеть хуже? [/url]
У меня в последнее время ноющие боли в области больших половых губ и таза,так же отдают в ноги,в ногах каждый день ноющая боль,у меня генитальный герпес,остальные все анализы отрицательные,думала,может из-за него,но в последствии рецедива,по истечению недели боли не прекращаются ноющие,у меня такого никогда не было,хотя ген герпес уже года 4,так же боли при нажатии на косточки около половых губ,которые ведут к тазу.По УЗИ также все в норме,может чего-то не допосмотрели...

Анонимен рече...

Ознакомилась с этим "прекраснейшим" законом, который вступает в силу с 1 января 2011 года, и о..... ну вот других слов даже выбрать не могу. Моему ребёнку на отпечаток. год идти в школу, и во что упрусь я и большое колличество таких же, как я, не имеющий папу-олигарха/депутата, чемодана зелени под кроватью и счёта в банке Европы?!?! В 2 часа русского языка в неделю, 2 часа математики и религоведения. За всё остально - плати! А в случае в случае если нечем - то ребёнок изначально обречён на безтолковость и служение первым лицам страны???иными словами, быть холопом???? как в царские времена? Я верно понимаю суть этой реформы?

[url=http://2nt.ru/go/serial.php]Вообще любой сериал и особенно новинки я качаю тут [/url]

Анонимен рече...

It looks like you need backlinks to bring that traffic up a notch (or a grip). I, Flash, provide an xRumer service that will explode your traffic. Give me a hollar.

- Flash

google xrumer

xanax рече...

Speaking of users, the Zune Social is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them.

Анонимен рече...

I am right here to assist get your web site off to a fantastic commence. Don't be one of those that wished they'd completed it much better the first time, then consider on the job, and expense, of beginning above. Your website reflects that which you and your organization or hobby are all about.

I am in a position to present low-cost, user-friendly, customized designed websites to get a broad range of companies, organizations and teams.Furthermore, it shouldn't cost a lot of money to obtain you began. I'll support guide you by way of the method as well as alert you after i think you may be obtaining in over your head, or beyond your spending budget.

Listed here are some hight high quality companies for a resonable cost:

Front-End Development
Custom web site design
Affordable web site design
E-Commerce website design
Corporate Website Design
Innovative website design
Static Web Design
Website maintenance
Web site re-designs
SEO Services
Logo Design

Please look around the site for further information about the [url=http://www.adrianbotea.com]web designer[/url] services that I am able to offer and to see examples of websites that I have designed

--------------------------------

[url=http://www.adrianbotea.com/seo-services][img]http://www.adrianbotea.com/seo-moz.png[/img][/url]

Анонимен рече...

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] When you have been lucky to have Louis Vuitton handbags, then you definitely need to pay attention of some truly helpful caring directions. Make certain that you just hardly ever permit your purse uncovered to direct sun light. The sunrays will injury the leather-based. Star Madonna acts being a Bohemian staying in the bar. Fishnet stockings, orange hula shirt, and high-heeled footwear, whisper a solution but sultry lust. She puts up her leg, wears Kalahari, stares you interesting nevertheless provocatively as a daring Bohemienne.

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]www.bestonlinesalestore.com[/url][/b] This was a historic development in the observe industry they have been ready to connect with their unique. IWC Watch Business, or maybe the Intercontinental Check out Business, was launched in 1868 by Florentine Jones, an American, having a dream to generate a view that had the workmanship on the extremely sought after Swiss watches, but was produced by American technologies. On the other hand, chances are you'll request the way you will make an excellent alternative between the various styles.

[b][url=http://www.uggsaustraliawebsite.com/]www.uggsaustraliawebsite.com[/url][/b] The HTC Titan contains a number of functions to supply. It possesses a great MMS, e mail, push electronic mail and SMS using a threaded watch so you can very easily continue to keep monitor of conversations. It has a stereo FM radio with RDS and online games so that you can continue to keep boredom at bay. Whilst not all back pain is well addressed and some men and women might require surgery or another considerable measures to assist reduce their back agony, there are several people today that can alleviate their back discomfort simply. When persons are in suffering, they want to reduce that agony as fast as possible. So, should you be in suffering due to weak decreased again muscular tissues, you happen to be in luck.

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]cheap ugg boots[/url][/b] Pogo pins are made up of four crucial parts. You could obtain all kinds of various pin lengths, but on the whole, the shorter the pin, the significantly less sign interference. Common pogo pins have springs for producing stress with the speak to details. Dependent upon the sheer number of lessons you're taking and the variety of textbooks for every class you'll find by yourself housing a mini library. Though your Mentor bag seems to be cute, it only can't withstand the really serious load of the text books, plus every one of the style components girls want to get with you. In case you are fashion ahead, it's possible you'll also switch up your nose for the contemplated a fundamental black handbag.

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]ugg boots[/url][/b] For nail care dip your fingernails and toenails into lukewarm mustard oil as for 8-10 minutes. Then rub just about every of them slowly and gradually and gradually to make certain that movement of blood is as usual. This genuinely ought to be executed daily to aid make your whole fingernails and toenails suit and powerful..

Анонимен рече...

Hope many of these tips will you help you move toward the right direction in de-cluttering your PC[url=http://fans-chicago.com/]Brian Urlacher Nike Jersey[/url]
now and for good If you have been tracking a particular ad and it isn't pulling then revise it and keep revising until it does pull[url=http://officialsteelersteamprostore.com/]Kids Ben Roethlisberger Jersey[/url]
but don't pull out all togetherHere are some insights on how to deal with problems in life so that you may achieve success and happiness
Today[url=http://indianapoliscoltsofficialstore.com/]Youth Reggie Wayne Jersey[/url]
some laptop displays exceed 17 inches[url=http://nikebengalsnflstore.com/]A.J. Green Elite Jersey[/url]
rivaling the display size of many desktop systems Today[url=http://seahawksfootballstore.com/]Russell Wilson Women's Jersey[/url]
designers offer such a variety of jersey display cases that everyone should be able to find units that perfectly fit their home or office decor After a week of intense suffering and pain[url=http://patriotsofficialshop.com/]Stevan Ridley Youth Jersey[/url]
he had a dream

Анонимен рече...


[url=http://shenenmaoyiss.smartlog.dk/imprim--guide-poly-cr-ation-sacs-post1251424][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacens.sosblogs.com/The-first-blog-b1/Contraste-entre-votre-sac-a-main-LV-sac-a-main-authentique-replique-Lv-b1-p1.htm][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyis.ucoz.com/index/shenenmaoyis/0-4][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyie.smartlog.dk/conseils-utiles-dans-nettoyage-sacs-de-vinyle-blanchi-de-couleur-post1254640][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacen.sosblogs.com/The-first-blog-b1/Pourquoi-Fashion-Handbags-Make-Good-Gifts-Et-Parfums-N-est-ce-pas-b1-p2.htm][b]sac longchamp[/b][/url]

Анонимен рече...

[url=http://amoxicilline.webs.com/]acheter amoxicilline
[/url][url=http://acheter-amoxicilline.webs.com/]amoxicilline koorts
[/url] amoxicilline soigne infection urinaire
amoxicillin to buy uk
acheter Amodex