петок, 19 декември 2008

Кога ќе го клоцнеш, кучето каса.


Се собравме за да им покажеме дека не ни е сеедно, се собравме за да им покажеме дека си ја бараме слободата на изразување.
Ректорот оваа група на студенти кои не се плашат да се борат за своите права ја поврза со политички партии. Незнам како да му нацртам дека барањето на право на изразување е нешто нормално во светов, и кога тоа право е загрозено нормално е студентите да реагираат.

Кучето кога ќе го клоцнеш каса, тоа не значи дека има партиска книшка.

Собирањето на универзитетот за да го искажеме нашето мислење на мирен и креативен протест e природна реакција во отсуство на некој што ќе ги штити нашите права. Оваа реакција станува неопходна кога сојузот го поддржува ректоратот во одлуката за замолчување на студентите.

Ректорот на универзитетот е уверен дека радиото му припаѓа нему, а името било студент ФМ во знак на добра волја кон студените.
Знак на добра волја се покажува кога имаш калашников и 15 заложници во банка па пушташ еден. Работата на ректорот е да го крене квалитетот на образованието и слободата на изразување, не да фрла трошки на добра волја.

Ректорот:
"Студентското радио Студент ФМ не е основано од студентите туку од ректоратот и неговите средства, името што го доби Студент ФМ е само уште еден показател за нашиот однос кон студентите"

Па нормално дека е основано од ректоратот, ама ректоратот не ги бере парите на дрво. Секој студент плаќа за ректоратот и за радиото (информативни активности). Значи ова радио не му припаѓа на ректоратот, уште помалку му припаѓа на сојузот кој одвај чека да го наполни со своите луѓе, радиото им припаѓа на студентите. Студентите се тие што треба да кажат дали е добра програмата, а од радиодифузија треба да кажат дали е соодветна за да се емитува.

Претседателот на студентскиот сојуз:
"Причина за тоа е заради тоа што се избега од концептот заради кој беше отворено радиото и таму се случуваат некои работи кои се вон студентско однесување."

Кажав еднаш во Лесна му земја на студент ФМ и ќе кажам пак, не му е работата на сојузот да диктира како треба да се однесува радиото. Жалби за работата на радиото од страна на студентите и советот за радиодифузија немаше.
Иако не познавам човек на факултет што гласал (ако некогаш имало гласање) за него, сепак должност на претседателот на сојузот е да ги застапува интересите на мнозинството на студенти, а не лични интереси или интересите на ректоратот.

30. 10. 2008 Претседателот на сојузот:
"Студентското радио ќе почне со работа за најмалку месец дена со нова програма и нова структура комплетно“

70 дена не постои никакво студентско гласило, 70 дена студентите немаат глас на факултетот...
Она што сојузот сака да го отвори ќе биде само еден вештачки медиум каде сојузот комотно ќе си ги смести своите луѓе и ќе го прошири своето влијание.
Ако ја признаваат потребата од студентско радио, зошто не предложија измени на програмата без прекин на работата на радиото?
Затоа што многу по лесно се манипулираат студенти кога ги контролираш сите студентски медиуми.

Планот и не им е така лош, ама една ситница пропуштиле. Кога ќе го клоцнеш, кучето каса.

6 коментари:

Анонимен рече...

E kasa kasa... ;)

Анонимен рече...

Abe rabotava ispadna deka treba i da mu se zablagodarime na rektorot, sto voopsto NI DAL radio!!!! Aloooooo ako nemase studenti nemase ni da ima radio!!! Nemase da ima koj da plaka za nego, koj da emituva emisii, za sto da se zboruva...! Toa e STUDENTSKO radio i pretstavuva(se) edinstven nacin na koj studentite mozat da gi izrazat svoite stavovi, a da ne snosat posledici za toa. I nikoj, ama bas nikoj nema pravo da go zatvori, A POSEBNO NE "LIDEROT" na studentite, koj treba da se bori za niv i nivnata sloboda na govor (pomegu ostanatite raboti).
Mislam deka malku se pomesale lugevo so znacenjeto na zborot STUDENTI! Eve zatoa nie ke gi potsetime, kako sto go napravivme toa vo vtornikot, so vrzanite usti!!!

Анонимен рече...

Кучево богами лае и каса.

Анонимен рече...

studenti = crnci

ocigledno vo tugja niva sme rabotele do sega.

inaku ne znam kako radioto e na Velimir Stojkovski koga toj niti go otvori, niti dade denar za nego!

FIGHT THE POWAH!

Анонимен рече...

Fali promocija...tesko e da se zalepat tri lista na fakultet STUDENT FM 92.9 ???
Dodeka ne nastana zbrkava za radioto, neznaev ni daka postoi!

Анонимен рече...

Многу работи фалат...за жал.